Coaching na de bevalling
Coaching na de bevalling

Je hebt een nieuwe rol

Moeder worden is een grote verandering in je leven. Je leven ziet er totaal anders uit en dat kan je behoorlijk uit balans brengen. Terwijl je aan het herstellen bent van je zwangerschap en bevalling, ben je ook 24 uur per dag verantwoordelijk voor het welzijn van je baby.
Een baby met een ander ritme en behoeften dan jij. Jij zult jouw behoeften daarop moeten afstemmen. Hoe doe je dat? Je baby kan immers niet vertellen wat het beste is voor hem. Daarnaast gaat het krijgen van een kind meestal samen met veranderingen als trouwen, verhuizen en verbouwen. Sommige vrouwen rouwen ook nog om een eerdere miskraam of hadden een traumatische bevalling, of verliezen in deze periode een familielid of hun partner.

Eigen pad

Hopelijk helpt de ‘roze wolk’ waar iedereen het over heeft, je deze veranderingen soepeler door te maken. Maar lang niet alle vrouwen zitten op een ‘roze wolk’. Vroeger leefde men in een gemeenschap, die je vertelde hoe je een baby moest verzorgen en die je ook ondersteunde. Je had vaak voor een jonger broertje of zusje gezorgd, voordat je zelf moeder werd. Of je had tenminste je moeder of een tante dat zien doen. Die rolmodellen zijn er nu veel minder. Nu mag je, maar moet je ook meer je eigen pad vinden.

Steuntje in de rug

Het is dus niet zo gek als je even niet meer weet hoe je je leven weer op de rails krijgt. Ik bied laagdrempelige hulp, waarbij vaak niet meer dan vijf sessies nodig zijn om de balans na bevalling weer te hervinden. Ik wil jou een steuntje in de rug geven om de kracht te voelen die je nodig hebt om je leven weer op te pakken. Die kracht zit in je, ook al kun je er soms niet even bij. Samen gaan we er naar op zoek.

Coaching met massage

Ik raad aan de coaching te combineren met massage. Waar een gesprek vaak helderheid en perspectief brengt, kun je door de massage opgebouwde lichamelijke spanning loslaten. Je gaat dan emotioneel en lichamelijk lichter naar huis. Een sessie duurt anderhalf uur, vaak verdeeld in 45 minuten gesprek en 45 minuten massage.

Voor de geboorte van Michelle had ik de boel goed op de rit. Na de geboorte had ik het gevoel weinig grip op mijn leven te hebben. Waar ik voorheen 25 mensen zonder veel moeite managede, kon ik nu ’s avonds aan mijn partner niet duidelijk maken, waar ik de hele dag zo druk mee was geweest. Eenmaal in bed kon ik niet slapen en begon ik uitgeput aan de volgende dag. Reintje vertelde me dat ik overdag extra adrenaline aanmaakte om voor Michelle kunnen zorgen. ’S avonds kon ik daardoor de slaap niet vatten. Massage doorbrak die cirkel. In de gesprekken leerde ik dat ik niet 24 uur beschikbaar hoef te zijn voor Michelle. Ik leerde op welke momenten ik er voor haar moest zijn zodat ik verder mijn rust en ontspanning kon pakken.

Yasmine, 32 jaar, één kind