Veelgestelde vragen

Zijn de effecten van zwangerschapsmassage bewezen?

Onderzoeken tonen de positieve effecten aan van zwangerschapsmassage: betere slaap, betere bloedcirculatie, minder last van rugpijn en pijnlijke benen, minder vocht vasthouden, minder aanmaak van stresshormonen en meer aanmaak van gelukshormomen.
Het gevolg is een algehele verbeterde gemoedstoestand, minder pijn en versterking van het immuunsysteem.

In welke periode van mijn zwangerschap mag ik me laten masseren?

Het mag tijdens je hele zwangerschap. In de eerste drie maanden helpt massage je weer fitter te voelen, het verlicht hoofdpijn en misselijkheid.

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kun je rugklachten en beenkramp krijgen. Massage verlicht die klachten en je voelt je beter in je vel.

Het laatste trimester moet het lichaam zich in een korte tijd aanpassen aan de snel groeiende baby. Dit uit zich vaak in bekken-, rug-, nek- en schouderproblemen, vocht vasthouden en slecht slapen. Zwangerschapsmassage kan die klachten helpen verlichten.

Ik maak gebruik van een speciaal voor zwangeren ontworpen massagetafel met uitsparingen voor de buik en borst

Ik wil me gedurende de rest van mijn zwangerschap laten masseren. Hoe vaak mag dat?

Zo vaak als je zelf wilt. De meeste vrouwen komen eens in de twee-drie weken en in de laatste maand eens per week. Maar mocht je minder vaak of vaker willen komen, dan kan dat ook.

Zijn er klachten in de zwangerschap waarbij het niet verantwoord is als ik me laat masseren?

Als je last hebt van een typische zwangerschapsklacht dan helpt massage deze klachten juist te verminderen. Mocht je een medische klacht hebben, overleg dan eerst met je arts. Meld deze medische klachten vooraf.

Ik kan niet meer op mijn buik liggen. Hoe masseer je me dan?

We bespreken samen in welke houdingen jij je het meest comfortabel voelt. Ik maak gebruik van een speciaal voor zwangeren ontworpen massage tafel met uitsparingen voor de buik en borst.

Ik hou ervan om stevig gemasseerd te worden. Mag dat als je zwanger bent?

Ik mag je wel stevig masseren, maar gebruik geen diepe vormen van massage. Anders bestaat het risico dat ongewenste hormonale reacties op gang komen of teveel afvalstoffen loskomen.

Mag mijn baby meekomen?

Je bent van harte welkom om je baby mee te nemen naar een massage sessie. Het is belangrijk om voor jezelf af te wegen of je dan voldoende kunt ontspannen. Een baby kan de sessie ook extra gezellig maken.