Zwanger en coaching
Zwanger en coaching

Turbulente gevoelswereld

Tijdens de zwangerschap is je gevoelswereld turbulenter. Dat komt door de extra hoeveelheid hormonen en door de vele veranderingen in je leven. Iedere vrouw maakt zich in meer of mindere mate zorgen of de zwangerschap en geboorte goed zullen verlopen. Als je voor de eerste keer zwanger bent, kun je je afvragen of jouw zwangerschapsklachten wel normaal zijn.

Je leven verandert

De komst van de baby brengt vaak veranderingen met zich mee als trouwen, verhuizen en verbouwen. Ook kunnen bijvoorbeeld ziekte of verlies van een familielid of partner een rol spelen.

Steuntje in de rug door coaching

Al die veranderingen kunnen je behoorlijk uit balans brengen. Een steuntje in de rug kan je weer in balans brengen. Ik bied dat aan in vorm van coaching sessies.

‘Ik heb altijd al tegen een bevalling opgekeken. Door met jou te praten kwam ik erachter dat ik moeite had met ‘het oncontroleerbare’ van een bevalling. Je kunt niet plannen wanneer de bevalling begint, je weet dat het pijn zal doen, alleen niet hoeveel. Wij hebben samen de bevalling zo concreet mogelijk voorbereid. Toen bleek dat ik er meer invloed op kon uitoefenen dan ik dacht. Na de bevalling was ik heel trots op mezelf en ben ik niet bang voor een tweede zwangerschap.’

Natasha 35 jaar, één kind

Hoe ziet een coaching sessie eruit?

Jij vertelt me waar je tegen aan loopt, ik stel vragen, laat je andere perspectieven zien, of ik bied je een oefening aan om dingen op een rijtje te zetten. Vervolgens kijken we samen wat jij nodig hebt om verder te kunnen. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat jij uiteindelijk het beste weet wat bij jou past. Vaak zijn vijf sessies voldoende.

Coaching met massage

Ik adviseer coaching te combineren met massage. Waar een gesprek helderheid en perspectief brengt, kun je door massage opgebouwde lichamelijke spanning loslaten. Je gaat dan op emotioneel en lichamelijk niveau lichter naar huis. Een sessie duurt anderhalf uur, vaak verdeeld in 45 minuten gesprek en 45 minuten massage.

 

‘Vanaf week 6 van mijn zwangerschap was ik heel misselijk en moe. Ik werk in een mannenwereld, waar iedereen overwerkt en persoonlijke problemen niet lijken te bestaan. Ik wilde dat mijn jaarcontract zou worden verlengd en daarom liever niet vertellen dat ik zwanger was. ’s Avonds en in het weekend hing ik alleen nog maar slap op de bank, waarover ik me schuldig voelde naar mijn partner en vriendinnen. Bij Reintje kwam ik erachter dat ik eigenlijk vond dat ik me aanstelde. Ook was ik teveel bezig met wat de omgeving er van zou vinden. Ik had een goed gesprek met mijn partner, die meer begrip had dan ik dacht. Ik kon me meer overgeven aan het op de de bank hangen. We boekten een last minute naar de zon, waar ik verder niks van mezelf hoefde. De massages bij Reintje hielpen me me verder te ontspannen.’

Anne 31 jaar, één kind